ТРЕНІНГ «ГРОМАДЯНСЬКЕ ВИХОВАННЯ ЗРОСТАЮЧОЇ ОСОБИСТОСТІ»

ТРЕНІНГ «ГРОМАДЯНСЬКЕ ВИХОВАННЯ ЗРОСТАЮЧОЇ ОСОБИСТОСТІ»

18-19 червня 2024 року в межах співпраці між ДЗВО «Університет менеджменту освіти» та Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді МОН України був проведений тренінг «Громадянське виховання зростаючої особистості» у межах  Всеукраїнського симпозіуму- тренінгу «Громадянське виховання зростаючої особистості» в рамках освітньо-виховної кампанії НЕНЦ «Виховати покоління».

Організатори: Міністерство освіти і науки України; Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України; Державний заклад вищої освіти «Університет менеджменту освіти» НАПН України.

Модератор події - Володимир Вербицький, директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України, доктор педагогічних наук, професор, академік Національної академії наук вищої освіти.

Тренери: Ольга Просіна, завідувач кафедри філософії і освіти дорослих ЦІПО, кандидат педагогічних наук, доцент;  Юлія Шабала, заступник завідувача кафедри філософії і освіти дорослих ЦІПО, доктор філософії.

Учасники: педагоги закладів загальної середньої освіти  та позашкільної освіти; науково-педагогічні працівники інститутів післядипломної педагогічної освіти.

Цілі тренінгу: сприяти формуванню навичок з громадянської освіти; актуалізувати питання сучасного стану та викликів громадянської освіти в Україні; сприяти активному обміну досвідом та ідеями серед учасників.

Тренери підготували насичену програму для учасників, які були поділені на вісім груп для спільної співпраці та включала в себе різноманітні діяльності, а саме: інструктаж для учасників щодо процесу прийняття правил; знайомство «Про вашу роль у розвитку громадянської освіти» (представлення учасників, обговорення ролі в розвитку громадянської освіти, створення постера та презентація груп), міні-лекції «Сучасні дослідження стану громадянської освіти в Україні», «Світло надії: демократія проти тиранії»; «Матриця змін»; інтерактивна вправа «Громадянська освіта: інвестиція в майбутнє»; відео-звернення молодого вчителя як завдання до учасників за допомогою штучного інтелекту; практична робота в групах «Активності для вивчення принципів демократії» із завданнями для кожної групи та презентація результатів; патріотична руханка «Мир над Україною»; рефлексія за методом «Світлофор».

На завершення тренінгу тренери запропонували усім учасникам долучитися до створення «Капсули часу», що  дозволило учасникам не лише рефлексувати над отриманими знаннями та враженнями, а й поставити собі цілі на майбутнє. Капсула буде зберігатися  у Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді МОН України  та відкриється під час наступної зустрічі, щоб перевірити як реалізувалися цілі, плани учасників.

У підсумку відбулось обговорення та урочисте вручення сертифікатів.

Щиро дякуємо учасникам з різних областей України за співпрацю, позитивну атмосферу, цікаві ідеї, обмін досвідом! Особливу подяку висловлюємо організаторам заходу за гостинність та підтримку на всіх етапах нашої плідної співпраці.

Разом до Перемоги!