ВІТАЄМО СЛУХАЧІВ КУРСІВ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ІЗ ЗАВЕРШЕННЯМ ПЕРШОГО ЕТАПУ НАВЧАННЯ!

ВІТАЄМО СЛУХАЧІВ КУРСІВ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ІЗ ЗАВЕРШЕННЯМ ПЕРШОГО ЕТАПУ НАВЧАННЯ!

26 січня 2024 року завершили перший етап навчання слухачі курсів підвищення кваліфікації за категорією «Науково-педагогічні працівники університетів, академій, інститутів» (куратор-тьютор: доц. Ілляхова М.В.) та тематичними курсами «Майстерність наставництва: впровадження технологій тьюторства в заклади вищої освіти» (куратор-тьютор: доц. Просіна О. В.); автори-розробники освітньо-професійної програми: Просіна О.В.кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри філософії і освіти дорослих Центрального інституту післядипломної освіти Державного закладу вищої освіти «Університет менеджменту освіти» НАПН України; Обручнікова Н. Д. – здобувач вищої освіти ступеня доктора філософії, спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки» ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, старший викладач англійської мови у Державному університеті інформаційно-комунікаційних технологій.

Під час першого етапу навчання на платформі ВВВ для слухачів було проведено тимбілдинг (куратори-тьютори: доц. Просіна О. В., доц. Ілляхова М.В.), на якому вони ознайомилися з цілями і завданнями курсів, форматом і змістом навчання, отримали рекомендації щодо вибору теми випускної роботи. В цілому, слухачі курсів успішно опанували теоретичні і практичні матеріали, необхідні для життєво-професійної діяльності, спецкурси в асинхронному та синхронному режимах.

В межах навчання за категорією «Науково-педагогічні працівники університетів, академій, інститутів» (куратор-тьютор: доц. Ілляхова М.В.) для забезпечення ефективності освітнього процесу було розроблено цифровий алгоритм з розвитку цифрової компетентності педагогічних і методичних працівників. Створено інтерактивні е-дошки, що допомогали в освітньому і науково-методичному супроводі курсів підвищення кваліфікаціі.

В межах навчання за тематичними курсами «Майстерність наставництва: впровадження технологій тьюторства в заклади вищої освіти» (куратор-тьютор: доц. Просіна О. В.) до тематичних дискусій були запрошені тьютори з досвідом тьюторської діяльності, а також серед слухачів курсу було досвідчені тьютори, які активно ділилися досвідом.

22 січня 2024 відбулася зустріч з Тетяною Швець, канд.пед.наук, директорка програм в International Academy of Tutoring, сертифікований та акредитований в Collegium Wratislaviense тьютор ІІ ступеня, супервізорка тьюторів, стипендіатка House of Europe дослідження «Тьюторинг в школах Польщі», «Тьюторинг в університетах Польщі» сертифікована International DVV Ukraine тренерка, яка обґрунтувала актуальність тьюторингу та практики його реалізації. Тетяна Швець представила досвід тьюторства в польских закладах вищої освіти, який наразі вивчає у межах грантового проєкту. Представлена інформація вразила учасників навчання своєю науково-практичною складовою та важливістю для практичного впровадження.

Світлана Подпльота, доктор філософії в галузі педагогіки, доцент кафедри методики викладання іноземних мов Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, стипендіат постдокторських стипендій в Zukunftskolleg (Німеччина) виступила з темою «Розвиток тьюторства у закладах вищої освіти Німеччини» дослідженя, яке зараз триває у межах грантової програми з метою виявлення особливостей розвитку тьюторства в умовах вищої освіти Німеччини та окреслила можливості використання конструктивних ідей німецького досвіду в університетах України.

Під час першого етапу тематичних курсів «Майстерність наставництва: впровадження технологій тьюторства в заклади вищої освіти» свій досвід презентувала молода коучингова команда проєкту освітньої онлайн-платформи «OkStudy», що пропонує безкоштовні онлайн-заняття для дітей з різних предметів. Платформа була створена у 2021 році 15-річним Давідом Оксом в партнерстві з Українською академією медіації в рамках проєкту CONSENT, що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу. Давід вразив усіх унікальною концепцією: діти — дітям. Зібрана ним команда тьюторів-викладачів цілком складається з підлітків та студентів, які самі навчаються у престижних закладах освіти по всьому світу. Вони володіють сучасними методиками викладання і їм добре відомо, чого не вистачає на шкільних уроках. І тому не дивно, що їм так легко знайти спільну мову з учнями та допомогти закрити пробіли класичної освітньої системи, щиро ділячись любов'ю до знань.

Дякуємо шановній слухачці курсу Катерині Анатоліївні Пилипенко, доктору педагогічних наук, професору Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького за організацію знайомства з молодою командою «OkStudy».

Одним з кульмінаційних моментів першого етапу навчання була презентація нового спецкурсу «Практика тьюторства», який розроблений аспіранткою 2 року навчання кафедри філософії і освіти дорослих ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Наталією Обручниковою, старшим викладачем англійської мови у Державному університеті інформаційно-комунікаційних технологій (науковий керівник доц. О. В. Просіна). Слухачі курсу підкреслили практичну значущість представлених матеріалів, інноваційних інструментів тьюторингу та щиру захопленість дослідника темою наукового дослідження.

Вітаємо колег – представників Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, Інституту післядипломної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, Комунального закладу вищої освіти «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради», Криворізького національного університету, Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця (ХНЕУ ім. С. Кузнеця).

Бажаємо успішного опанування матеріалів на дистанційному етапі! До зустрічі у веб-середовищі!