ПРОВЕДЕННЯ ВЕБІНАРУ «РОЛЬ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ У ПРОФЕСІЙНОМУ РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ» В МЕЖАХ СПІВПРАЦІ

ПРОВЕДЕННЯ ВЕБІНАРУ «РОЛЬ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ У ПРОФЕСІЙНОМУ РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ» В МЕЖАХ СПІВПРАЦІ

27 березня 2024 року відбувся вебінар «Роль соціальних мереж у професійному розвитку педагогічних працівників», який пройшов у межах співпраці між ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України та КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Прилуцької міської ради Чернігівської області.

Спікер: Шабала Юлія Анатоліївна, доктор філософії, доцент кафедри філософії і освіти дорослих ЦІПО ДЗВО "Університет менеджменту освіти" НАПН України.

Актуальність теми «Роль соціальних мереж у професійному розвитку педагогічних працівників» очевидна в сучасному світі, де цифрові технології активно впроваджуються у всі сфери життя. Використання соціальних мереж у професійному розвитку педагогічних працівників дозволяє їм отримувати доступ до актуальної інформації, обмінюватися досвідом з колегами, знаходити нові методи навчання, а також підвищувати власну кваліфікацію за допомогою онлайн-курсів, вебінарів тощо. Завдяки цьому, вчителі можуть стежити за останніми тенденціями в освіті, покращувати свою роботу і сприяти більш якісному навчанню здобувачів освіти.

Зміст вебінару був спрямований на розвиток професійної компетентності педагогічних працівників щодо теоретичних і практичних аспектів ефективного використання соціальних мереж для професійного розвитку педагогічних працівників.

Під час вебінару Юлія Анатоліївна проаналізувала роль соціальних мереж у професійному розвитку педагогічних працівників, а також переваги та недоліки використання соцмереж у професійній діяльності. Закцентувала увагу на  головних трендах соцмереж у 2024 році; ознайомила з основними можливостями, ресурсами соціальних мереж, що сприяють професійному розвитку педагогічних працівників та успішними практиками педагогів у соцмережах, які перетворили соціальні мережі в освітній продукт.

Сьогодні більшість українських педагогів мають свій сайт чи блог, де розміщують корисну та цікаву інформацію для учнів, батьків. Стало популярним також публікувати власні розробки – конспекти уроків, заходів, дидактичні матеріали, завдяки чому забезпечується обмін досвідом та отримання зворотного зв’язку від колег-педагогів. Таким чином, з інформації на сайті чи блозі вчителя можна отримати максимум інформації про його професійну діяльність. Тому вчителям було запропоновано скористатися у будь-який зручний час сайтом «Роль соціальних мереж у професійному розвитку педагогічних працівників» (автор: Шабала Ю.А), на якому вчителі можуть ознайомитися із професійною діяльністю автора, різними ресурсами та сервісами для професійного розвитку, самостійно опрацювати рекомендовану літературу та матеріали щодо даної теми.

Наприкінці вебінару учасники виконали в Google документі практичне завдання, яке передбачало обмін досвідом, а саме: дослідити та підготувати короткий опис про один із сервісів або ресурсів, які можна використовувати для навчання, спілкування в галузі освіти і професійного розвитку в цілому.

Щиро дякуємо КУ «Прилуцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Прилуцької міської ради Чернігівської області та усім педагогічним працівникам за активну участь, позитивні відгуки, прагнення навчатися протягом усього життя та сподіваємося на подальшу активну співпрацю.