Успіх навчання –  результат творчої співпраці

Успіх навчання – результат творчої співпраці

Із 29.02 по 04.03.2016 року на базі КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» пройшов І етап (організаційно-мотиваційний) виїзних курсів підвищення кваліфікації для завідувачів і методистів Р(М)МК.

Організацію освітнього процесу очно-дистанційних курсів підвищення кваліфікації здійснює кафедра філософії і освіти дорослих Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти (куратор - проф. В.В.Сидоренко).

Мета виїзних очно-дистанційних курсів підвищення кваліфікації завідувачів і методистів Р(М)МК – задоволення освітніх потреб слухачів, приведення їхньої фахової та посадово-функціональної компетентності у відповідність до суспільних і освітніх викликів, ринку праці.

Координатор освітнього процесу на базі КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» – Армейська Л.В., завідувач навчального відділу Центру професійного розвитку працівників освіти, к.пед.н.

Кластерна взаємодія кафедри філософії і освіти дорослих ЦІППО і Центру професійного розвитку працівників освіти передбачає створення диференційованого освітнього простору для неперервного професійного розвитку методичних працівників, надання адресної допомоги кожному слухачеві за індивідуальною освітньою траєкторією, проведення протягом міжкурсового періоду низки науково-методичних заходів (семінарів, спецкурсів, майстер-класів, форумів тощо).

Зміст організаційно-мотиваційного етапу підвищення кваліфікації був максимально наближений до запитів і професійних проблем слухачів, зреалізовувався в зручному для них режимі. Основними видами занять стали спецкурси, навчальні тренінґи, дистанційні заняття в синхронному (on-line) та асинхронному (off-line) режимі, дистанційне консультування тощо.

Освітньо-професійною програмою курсів підвищення кваліфікації було передбачено індивідуальну освітню траєкторію кожного слухача за соціогуманітарним, професійно орієнтованим і функціонально-фаховим модулями.

На І етапі висвітлено актуальні й важливі для організації професійно-педагогічної діяльності методичних працівників питання, як-от: методичний менеджмент (проф. Т.М.Сорочан), глобальні виклики й стратегічні цілі реформування системи освіти України (проф. В.П.Яковець), науково-методичний супровід розвитку педагогічної майстерності педагогічних працівників (проф. В.В.Сидоренко), методологія інноваційного розвитку освіти в Україні (доц. М.В.Ілляхова), кар’єра і кар’єрне зростання методичного працівника (доц. Н.В.Любченко), психологічна підготовка педагогічних працівників до діяльності в умовах змін (доц. А.С.Москальова), використання інформаційно-комунікаційних технологій у професійно-педагогічній діяльності методиста (доц. В.В.Дивак).

Підведення підсумків І етапу підвищення кваліфікації відбулось у формі засідання Вченої ради обласної андрагогічної спільноти завідувачів і методистів Р(М)МК Слобожанщини.

І етап підвищення кваліфікації став для методичних працівників невичерпним джерелом інноваційних ідей, платформою для дискусій і обміну думками, а для молодих фахівців – тим вірним путівцем, що вкаже подальший шлях на методичній ниві.

А вже з наступного тижня кожного слухача чекає наполеглива й творча співпраця на платформі Moodle…