НПП КАФЕДРИ ПСИХОЛОГІЇ ТА ОСОБИСТІСНОГО РОЗВИТКУ ННІМП – УЧАСНИКИ МІЖНАРОДНОГО НАВЧАЛЬНОГО ПРОЄКТУ «MASTER TRAINING: ВІЙСЬКОВА ТРАВМА, ПОСТТРАВМАТИЧНИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД ТА ПІДВИЩЕННЯ ПСИХІЧНОЇ СТІЙКОСТІ»

НПП КАФЕДРИ ПСИХОЛОГІЇ ТА ОСОБИСТІСНОГО РОЗВИТКУ ННІМП – УЧАСНИКИ МІЖНАРОДНОГО НАВЧАЛЬНОГО ПРОЄКТУ «MASTER TRAINING: ВІЙСЬКОВА ТРАВМА, ПОСТТРАВМАТИЧНИЙ СТРЕСОВИЙ РОЗЛАД ТА ПІДВИЩЕННЯ ПСИХІЧНОЇ СТІЙКОСТІ»

Викладачі кафедри психології та особистісного розвитку ННІМП взяли участь у Першій сесії міжнародного навчального проєкту «Master training: Військова травма, посттравматичний стресовий розлад та підвищення психічної стійкості», яке відбулось у Варшаві 2 – 4 грудня 2022 року. Завдяки ініціативі фонду ELNET-Poland про цей захід дізналися фахівці-психологи, соціальні працівники та волонтери. Слід відмітити, що кількість заявок від бажаючих взяти участь у проєкті, в декілька разів перевищувала кількість місць у навчанні. Пишаємося нашими колегами: завідувачка кафедри Вікторія Виноградова, професор Галина Бевз, доцент Леся Інжиєвська, доцент Тетяна Чаусова, старший викладач Ольга Астахова, які опинилися серед найкращих фахівців України та Польщі. 

 Актуальність програми «Master training» полягає у тому, що допоможе фахівцям у роботі з людьми, які постраждали від травми війни. Сьогодні стикаючись із психологічними проблемами біженців внаслідок війни в Україні це навчання є однією з важливих допомог від наших колег з Польщі та Ізраїлю. Центр запобігання стресу в громаді Akademia Pedagogiki Specialnej im. Maria Grzegorzewska, CSPC ISRAEL та ELNET-Poland Foundation запровадили курс на рік.

Тренінг проводять фахівці зі світовим іменем. Серед них професор Мулі Лахад, один із найкращих у світі спеціалістів із соціальної та громадської поведінки та методів боротьби з катастрофами.  Професор М.Лахад розробив інтегративну модель управління кризою BASIC PH, яку викладають у всьому світі, а також протокол лікування травми SEE FAR CBT.  Також слід зазначити, що професор М.Лахад консультував ЮНІСЕФ після війни в Югославії та працював, серед іншого, в США, Туреччині, Шрі-Ланці та Японії.  Він є автором та співавтором 34 книг і численних статей про спільноти, які переживають стрес, їх лікування та реабілітацію після катастроф, подолання ситуацій, що загрожують життю. Впродовж цих днів  відбулись лекції, семінари, майстер-класи зі стресостійкості. Професор Mooli Lahad, PhD, Founder and president of CSPS у своїх лекціях приділяв увагу Мультимодальній моделі ресурсів у кризових та надзвичайних ситуаціях. Yael Friedman Ben Bashat, Nira Kaplansky та інші фахівці під час майстерень продемонстрували техніки роботи з різними верствами населення.

Отже, навчання впродовж року розпочалась. Підсумки та сертифікація планується у жовтні 2023 року. Навчаємося та працюємо задля Перемоги! Все буде Україна!